Biografie

wie is Beatrice

 

 

NRC: “Ontroerende teksten, maar ook lyrisch en recht voor z’n raap, vol scherpe melancholie.

Beatrice heeft een warme sensuele stem en een vanzelfsprekende dictie.

Ze schuwt het experiment niet en combineert pop, jazz en soul met het Nederlandstalige lied. Met haar lapsteel-gitaar op haar schoot zingt ze de polder-blues zo bedwelmend dat ze je bij de keel grijpt en niet meer los laat.”

Bands
Zangeres liedjesschrijfster Beatrice is opgeleid als beeldend kunstenaar op de Rietveld academie. Ze draait al een tijdje mee in het muzieklandschap: zong in bands als Many More (2e plaats Grote Prijs van Nederland '85) Fishhospital, Beeswamp, Miss Bee Spoiled & the Lotus club, Corrie en de Grote Brokken, Swampsisters. Na een samenwerking met Maarten van Roozendaal en Bob Fosko op de Parade in 2003 (Niks Dan Rottigheid) besloot ze in het Nederlands te gaan schrijven.

 

Albums

 

Langzaam Los

In 2006 verscheen het album Langzaam Los geproduceerd door gitarist Wouter Planteijdt met o.a. gitarist René van Barneveld (UDS), drummer Martijn Bosman, Hammond organist Nico Brandsen, bassist Thijs Vermeulen, het Zapp String Quartet, pianist Rob Stoop e.a. Hierop o.a. het duet Langzaam Los samen met Maarten Van Roozendaal die ook de tekst van de track Oude Liefde Stinkt aanleverde.

Langzaam Los tourde als theaterconcert 2 seizoenen door Nederland.

Hard en Hoofd

Haar 2e soloalbum Hard en Hoofd in 2009 is geproduceerd door Jakob Klaasse. Het lied Doof Licht is een samenwerking met Paul de Munnik en Mijn Spel schreef Beatrice samen met gitarist/zanger Marcel de Groot met wie ze later een muzikaal duo vormt en de voorstelling Voor We Verder Gaan maakt.

Heelhuids

Na drie theatertournee ‘s, een luisterboek met Thomas Verbogt (Het Toeval Dat geluk Heet) bracht ze in eigen beheer Heelhuids uit. 

Gitarist/producer Tim Eijmaal zorgde voor de sfeervolle arrangementen, de zeventiger jaren Soul-sound à la Al Green vermengd met New Wave invloeden of een 40 jaren nachtclub jazz sfeer. Ook Mellotron en strijkers ontbreken niet. Op dit album eigen composities en een samenwerking met o.a. de dichters Jean Pierre Rawie, F. Starik en Caroline Ligthart.

Beatrice maakte een bewerking van Nick Cave's Where the Wild Roses Grow , Kris Kristofferson Help Me Make It Through The Night en een bluesy ode aan souldiva Etta James met de Nederlandse vertaling van At Last. Muzikanten: Thijs Vermeulen - bas, Daniel van Dalen - drums, Tim Eijmaal -gitaren en Sven Figee - Hammond.

Electric Lady

Met het programma Electric Lady brengt Beatrice een hallucinerende ode aan Jimi Hendrix. Ze bewerkte en vertaalde stukken van Hendrix tot verrassend sensuele en psychedelische klank-poëzie.

In 2016 verscheen de dubbel EP Electric Lady met 6 eigen songs geïnspireerd op het werk en leven van Hendrix en 3 vertaalde hits van Hendrix. Ook is er een USB "stikkie" met de liveopnames van de show. Electric Lady ontving lovende recensies van Volkskrant****  Parool**** NRC***.

 

Montere Weemoed 

Aanleiding voor dit album is de literaire voorstelling Montere Weemoed die ze samen maakte met auteur Thomas Verbogt (o.a. nominatie Libris prijs). Alle teksten en muziek zijn geschreven door Beatrice zelf, op gitaar of op haar oude lapsteel uit 1936. Met uitzondering van het gedicht plas van de overleden dichter en tv presentator Wim Brands waar ze de muziek voor schreef. Gitarist Tim Eijmaal arrangeerde, mixte en produceerde het album. Bassist Thijs Vermeulen, drummer Daniel van Dalen en pianist Marcus Olgers zijn van de partij. Uitgebracht eind 2017 in eigen beheer op het label MG.

De voorstelling met Thomas Verbogt krijgt in 2022-23 het vervolg: Montere Weemoed II.

 

diverse singles

De Tinteling, Blauw, Die Ander, Drink Ik Jouw Naam, Doodgewone Dag en het tijdens de Corona lockdown geschreven Na de Stilte zijn een aantal titels van online uitgebrachte singles.

 

projekten

 

The Lotusclub

De Lotusclub is een vermakelijk jazz programma met Mike Boddé - piano, Niels Tausk - contrabas/trompet en Tom Beek - sax.  Geïnspireerd op de jazz en blues uit de jaren dertig.

Beatrice treed sporadisch weer op als haar alter ego Miss Bee.

 

Dancing Queens

Samen met haar zus Vera van der Poel en pianist Leo Bouwmeester treedt ze op met de voorstelling over Agnetha en Anni- Frid van ABBA... 
zie www.dancingqueens.nl

 

Beatrice Zingt Brel
In 2022 verscheen de EP Beatrice Zingt Brel met 5 Nederlandse vertalingen waarop enthousiast gereageerd werd. Beatrice besloot tot een serieus vervolg.

Met Leo Bouwmeester - piano, Micha Molthoff - viool en Sanne van Delft - contrabas, nam Beatrice een Nederlandstalig album op Laat Me Niet Alleen - Beatrice Zingt Brel en tourt momenteel met het theaterconcert dat is opgedragen aan Jacques Brel. Theatertekst en regie is in handen van Thomas Verbogt.

 

Stem-actrice

Beatrice is naast zangeres/songwriter ook stem-actrice. Ze leest luisterboeken voor van o.a. Hans en Wim Faber - Anne, Kroniek van een Zoektocht, Astrid Holleeder - Judas / Dagboek van een getuige en diverse titels van Liane Moriarty, Nicci French, Simone van der Vlugt, Carry Slee, Saskia Noort, Diana Gabaldon of Astrid Lindgren. Voor John Green - Een Weeffout In Onze Sterren ontving ze de Luisterboek Award voor het beste luisterboek van 2015.