Biografie

“Ontroerende teksten, maar ook lyrisch en recht voor z’n raap, vol scherpe melancholie.

Beatrice heeft een warme sensuele stem en een vanzelfsprekende dictie.

Ze schuwt het experiment niet en combineert pop, jazz en soul met het Nederlandstalige lied. Met haar lapsteel-gitaar op haar schoot zingt ze de polder-blues zo bedwelmend dat ze je bij de keel grijpt en niet meer los laat.” (NRC)

 

Langzaam Los

Beatrice draait al een tijdje mee in het muzieklandschap: ze zong in bands als Many More (2e plaats Grote Prijs van Nederland '85) Fishhospital, Beeswamp, Miss Bee Spoiled & the Lotus club, Corrie en de Grote Brokken, Swampsisters.

Na een samenwerking met Maarten van Roozendaal en Bob Fosko op de Parade dook ze in de Nederlandse taal.

In 2006 verscheen het album Langzaam Los met o.a. gitarist René van Barneveld, Wouter Planteijdt, Martijn Bosman, Zapp string quartet, Rob Stoop e.a. Hierop ook het duet Langzaam Los met Maarten Van Roozendaal die ook de tekst van Oude Liefde Stinkt aanleverde. 

 

Hard en Hoofd

Haar 2e soloalbum Hard en Hoofd in 2009 is geproduceerd door Jakob Klaasse. Het lied Doof Licht is een samenwerking met Paul de Munnik en Mijn Spel schreef Beatrice samen met gitarist/zanger Marcel de Groot met wie ze later een muzikaal duo vormt. 

 

Heelhuids

Na drie theatertournee ‘s, een luisterboek met Thomas Verbogt (Het Toeval Dat geluk Heet) en een succesvolle tournee met Marcel de Groot (Voor we verder gaan) bracht ze Heelhuids uit. 

Gitarist Tim Eijmaal zorgde voor de sfeervolle arrangementen, de zeventiger jaren Soul-sound à la Al Green vermengd met New Wave invloeden of een 40 jaren nachtclub jazz sfeer. Ook Mellotron en strijkers ontbreken niet.

Op dit album eigen composities en samenwerking met o.a. de dichters Jean Pierre Rawie en F. Starik en Caroline Ligthart.

Beatrice maakte de bewerkingen van beroemde songs van Nick Cave , Kris Kristofferson en een bluesy ode aan souldiva Etta James met de Nederlandse vertaling van At Last. 

  "Zie en hoor mijn liedjes aan als een schilderijtje; kleuren, sferen en ineens een harde scherpe penseelstreek. Of het nu groot verdriet, boosheid, geluk of verlangen is, ik start bij één zin en een paar akkoorden op gitaar en van daaruit ontstaat een heel verhaal. In die zin ben ik een soort Nederlandstalige chansonnière; ik vertaal emotie naar een lied en draag dat uit. Vanuit een Blues en Soul traditie in het Nederlands".

 

Electric Lady

Met het programma Electric Lady brengt Beatrice een hallucinerende ode aan Jimi Hendrix die in 2015 precies 45 jaar geleden overleed. Ze bewerkte en vertaalde stukken van Hendrix tot verrassend sensuele en psychedelische klank-poëzie.

  "Op jonge leeftijd al was ik gefascineerd door Hendrix die de zwarte Blues deed versmelten met Soul en Rock. Ik was als door bliksem getroffen door zijn extraverte podiumpresentatie en zijn virtuoze gitaarspel. De overweldigende sound en zijn performance zijn nog steeds uniek en van invloed op de hedendaagse rock.

Het idee om iets met dit fenomeen te doen bleef maar door mijn hoofd spoken, maar het mocht niet gewoon naspelen zijn maar moest een Nederlandstalig eerbetoon worden." aldus van der Poel. 

Electric Lady ging in oktober 2015  in première in De Kleine Komedie in Amsterdam. Thomas Verbogt schreef de backstage-teksten.

In 2016 verscheen ook de dubbel EP Electric Lady met 6 eigen songs geïnspireerd op het werk en leven van Hendrix en 3 vertaalde hits van Hendrix. Ook is er een USB "stikkie" verkrijgbaar met de liveopnames.

Electric Lady ontving lovende recensies van Volkskrant****  Parool**** NRC***.

 

Montere Weemoed 

Aanleiding is de literaire voorstelling Montere Weemoed, die ze samen maakte met auteur Thomas Verbogt (o.a. nominatie Libris prijs). Alle teksten en muziek zijn geschreven door Beatrice zelf, op gitaar of op haar lapsteel uit 1936. Met uitzondering van het gedicht PLAS van de overleden dichter en tv presentator Wim Brands waar ze de muziek voor schreef.

Gitarist Tim Eijmaal arrangeerde, mixte en produceerde. Verder werkten mee: bassist Thijs Vermeulen, drummer Daniel van Dalen en pianist Marcus Olgers. Uitgebracht in december 2017 in eigen beheer op het label MG.

De voorstelling met Thomas Verbogt krijgt in 2022 een vervolg: Montere Weemoed II

 

diverse singles uitgebracht

De Tinteling, Blauw, Die Ander  en het tijdens de Corona lockdown geschreven Na de Stilte

zijn een aantal titels van uitgebrachte singles.

 

The Lotusclub

De Lotusclub is een vermakelijk jazz programma met Mike Boddé, Niels Tausk en Tom Beek.  Geïnspireerd op de jazz en blues uit de jaren dertig. Beatrice treed weer op als haar alter ego Miss Bee.

 

Beatrice Zingt Brel

Een project met Leo Bouwmeester (piano), Micha Molthoff ( viool) en Sanne van Delft (contrabas).

In 2022 verscheen de EP Beatrice Zingt Brel met 5 Nederlandse vertalingen van stukken van Jacques Brel.

Komend najaar 9 oktober 2023 verschijnt een volwaardig album op cd en vinyl. tournee 2023/2024

 

Stem-actrice

Beatrice is naast zangeres/songwriter ook stem-actrice. Ze leest luisterboeken voor van o.a. Hans en Wim Faber - Anne, Kroniek van een Zoektocht, Astrid Holleeder - Judas / Dagboek van een getuige, diverse boeken van Liane Moriarty,  Nicci French, Simone van der Vlugt, Saskia Noort, Diana Gabaldon, Astrid Lindgren. Voor John Green - Een Weeffout In Onze Sterren ontving ze de Luisterboek Award voor het beste luisterboek van 2015.